Het laatste nieuws op gebied van CAO, arbeidsvoorwaarden en onderhandeling tussen werkgevers, werknemers en vakbonden

Nieuws

Geef ZZP'ers een eigen positie in de polder!

Zo'n 1,5 miljoen ZZP'ers zijn onmisbaar voor het functioneren van de Nederlandse economie, maar hebben nog steeds geen eigen plaats in het 'polder'overleg over arbeidsmarkt en arbeidsvoorwaarden. Dan kŠn en můet anders vinden Siward Swart en Henk Strating, beiden afkomstig uit de polder, maar inmiddels werkzaam als ZZP'ers op het terrein van arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Download en lees hun artikel in de oorspronkelijke versie of in de verkorte versie.

BESTEL HET JUBILEUMBOEK 10 JAAR PUZZELEN (zolang de voorraad strekt)

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van HS Arbeidsvoorwaarden verscheen op 22 september 2017 het boek 10 JAAR PUZZELEN. Het boek bevat artikelen, columns en blogs die in de afgelopen tien jaar door Henk Strating zijn geschreven in kranten, vakbladen en web-sites. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Martin Visser, nieuwscoŲrdinator en columnist van De FinanciŽle Telegraaf. Hans Biesheuvel, oprichter van ONL voor Ondernemers, schreef het voorwoord voor het boek. Stuur een e-mail om een exemplaar te ontvangen.

CAO's in een veranderende arbeidsmarkt

CAO's reageren beperkt op veranderingen in de arbeidsmarkt. Dit is ťťn van de conclusies van een studie die HS Arbeidsvoorwaarden heeft gedaan naar het verband tussen de toename van het aantal flexibele arbeidsrelaties en CAO-afspraken in drie sectoren (zorg & welzijn, bouw en grafische sector). We publiceerden ons onderzoek (link) in het wetenschappelijk Tijdschrift voor HRM.

Opvallend onderzoek activiteiten O&O-fonds

Wilco Brinkman heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van activiteiten van het O&O-fonds. De resultaten zijn zeer opvallend: zowel werknemers als werkgevers hebben aantoonbaar baat bij deze activiteiten. Een welkome aanvulling op de discussie over nut en noodzaak van O&O-fondsen!

CPB voor de CAO

In een artikel in vakblad Zeggenschap beschrijven we de noodzaak van objectieve, onafhankelijke en onpartijdige informatie en berekeningen. Die zijn bij eigentijdse CAO-onderhandelingen onmisbaar. Voorstellen en resultaten, kosten en opbrengsten moeten objectief, onafhankelijk en onpartijdig berekend worden. Daarom heeft HS Arbeidsvoorwaarden samen met partner Pointlogic het initiatief genomen voor CAObjectief CPB voor de CAO. Bezoek voor meer informatie over CAObjectief de speciale website.

iCAO geeft 100-jarige CAO toekomst!

Op 14 november 2014 stond FNV KIEM met een symposium stil bij 100 jaar landelijke CAO. Op BNR Nieuwsradio legde Henk Strating namens HS Arbeidsvoorwaarden uit hoe de iCAO de 100-jarige CAO toekomst kan geven. Lees ook het artikel in Zeggenschap: CAO moet gemoderniseerd worden!

Henk Strating en Jeroen Pepers presenteren hun boek

Henk Strating schreef samen met Jeroen Pepers 'Werken in en aan verandering'. Het boek mondt uit in het toekomstbeeld van de iCAO en wordt gepresenteerd in een bijeenkomst over CAOvan(N)U op 18 juni 2014 14.15 uur bij het CAOP in Den Haag. Dagblad Trouw noemde de iCAO de CAO van de Toekomst!
Download het whitepaper over de iCAO dat op 5 september 2014 in een mini-seminar wordt besproken.

Flexibiliteit verdient een beter imago!

Henk Strating werd eind 2012 door de ABU gevraagd te reageren op de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. In het ABU-blad Uitzendwerk schreef hij een column die nog altijd actueel is in het debat over flexibiliteit.