Proefabonnement

CPB bij cao-gesprekken zet onafhankelijk kosten op rij

| door JURRY BRAND

AMSTERDAM – Het komt regelmatig terug bij cao-gesprekken: het ritueel met de rekenmachine. Werkgevers leggen de zakjapanner naast de voorstellenbrief van de bonden, tellen de kosten op en zeggen vervolgens dat het ’onredelijke dure eisen’ zijn. Vakbonden zeggen juist dat werknemers ‘onredelijk veel’ moeten inleveren door voorstellen van werkgevers.

Waarom niet een onafhankelijke rekenmeester instellen die de kosten van cao-voorstellen doorrekent? Dan hoef je dáár in elk geval geen ruzie meer om te maken.

Dat idee komt van Henk Strating, die met zijn adviesbureau HS Arbeidsvoorwaarden betrokken is bij diverse cao-onderhandelingen. „Regelmatig wordt er tijdens caooverleg veel tijd verloren door ruzie over de cijfers”, zegt Strating. „Zelfs als partijen een accountant inschakelen om de kosten na te rekenen, wordt die door de andere partij gewantrouwd omdat ze ’partijdig’ zouden zijn. Het zou een hoop tijd schelen als je de plannen kunt inleveren bij een neutrale rekenmeester, een soort Centraal Planbureau voor cao’s.”

Strating is momenteel druk bezig met de uitwerking van zijn idee, in samenwerking met Pointlogic, een Rotterdamse ontwikkelaar van rekenmodellen.

Vakbond FNV Bondgenoten is desgevraagd niet enthousiast. „Prima als iemand iets wil ontwikkelen, maar we zien niet waarom het nodig is”, laat een woordvoerster weten. „Daarnaast zijn er ook dingen die wel van groot belang zijn, maar die lastig in cijfers of in geld zijn te vatten. Zoals het gedrag van werkgevers, gezondheid van werknemers of werken op onaangename uren.”

Ook werkgeversvereniging AWVN, betrokken bij ruim 500 cao’s, staat niet te springen. „Ik zie de toegevoegde waarde niet”, zegt een woordvoerder. „Het onderhandelen draait toch om het maken van inschattingen en afwegingen voor de toekomst.”