X-straŠ verschilt op een groot aantal punten van een traditionele aanpak van CAO-conflicten.

CAO-probleemoplossing

HS Arbeidsvoorwaarden wordt ingeschakeld bij het oplossen van CAO-conflicten of impasses. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de inzichten van de 73-jarige Oostenrijkse hoogleraar Friedrich Glasl die de afgelopen decennia bij veel grote conflicten in de wereld betrokken was. Glasl meent dat impasses en conflicten bij onderhandelen horen. Ze zijn op zichzelf niet erg, maar kunnen dat wel worden door de manier waarop partijen er mee omgaan. Dat kan leiden tot onomkeerbare escalatie, die hij beschrijft met de bekende escalatietrap van Glasl. HS Arbeidsvoorwaarden helpt CAO-partijen dat te voorkomen. De methode die daarbij wordt gebruikt werd in 2010 voor het eerst met succes ingezet om het conflict over de CAO Schoonmaak op te lossen, waardoor een einde kwam aan de langste staking sinds 1933. Daarna maakten ook andere sectoren en bedrijven er met succes gebruik van.

In juni 2015 volgde Henk Strating een 2-daagse Masterclass Conflicthantering bij professor Glasl.

Het Nieuwe Onderhandelen: voorkom escalatie CAO-conflicten

Op verzoek van de redactie van het Tijdschrift Conflicthantering schreef Henk Strating eind 2010 een artikel over het voorkomen van escalatie van CAO-conflicten. In het artikel wordt de aanpak van het CAO-conflict in de schoonmaaksector beschreven en algemeen toepasbaar gemaakt. Vervolgens wordt ingegaan op de vraag op welke wijze escalatie van CAO-conflicten kan worden voorkomen. Henk Strating beschrijft het Nieuwe Onderhandelen over CAO's als 'puzzelen in plaats van touwtrekken'. De (eind)redactie van het artikel is verzorgd door SER-kroonlid prof dr Aukje Nauta en de Nationale Ombudsman dr Alex Brenninkmeijer. Download het artikel

"De bemiddelaars lieten ons oplossingen zien waarvan we dachten dat die voor de andere kant van de CAO-tafel niet bespreekbaar waren"
(reactie van CAO-partijen in de schoonmaaksector in de Volkskrant van 23 april 2010)