Het laatste nieuws op gebied van CAO, arbeidsvoorwaarden en onderhandeling tussen werkgevers, werknemers en vakbonden

Nieuws

BESTEL HET JUBILEUMBOEK 10 JAAR PUZZELEN (zolang de voorraad strekt)

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van HS Arbeidsvoorwaarden verscheen op 22 september 2017 het boek 10 JAAR PUZZELEN. Het boek bevat artikelen, columns en blogs die in de afgelopen tien jaar door Henk Strating zijn geschreven in kranten, vakbladen en web-sites. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Martin Visser, nieuwscoŲrdinator en columnist van De FinanciŽle Telegraaf. Hans Biesheuvel, oprichter van ONL voor Ondernemers, schreef het voorwoord voor het boek. Stuur een e-mail om een exemplaar te ontvangen.

CAO's in een veranderende arbeidsmarkt

CAO's reageren beperkt op veranderingen in de arbeidsmarkt. Dit is ťťn van de conclusies van een studie die HS Arbeidsvoorwaarden heeft gedaan naar het verband tussen de toename van het aantal flexibele arbeidsrelaties en CAO-afspraken in drie sectoren (zorg & welzijn, bouw en grafische sector). We publiceerden ons onderzoek (link) in het wetenschappelijk Tijdschrift voor HRM.

Opvallend onderzoek activiteiten O&O-fonds

Wilco Brinkman heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van activiteiten van het O&O-fonds. De resultaten zijn zeer opvallend: zowel werknemers als werkgevers hebben aantoonbaar baat bij deze activiteiten. Een welkome aanvulling op de discussie over nut en noodzaak van O&O-fondsen!

Henk Strating en Jeroen Pepers presenteren hun boek

Henk Strating schreef samen met Jeroen Pepers 'Werken in en aan verandering'. Het boek mondt uit in het toekomstbeeld van de iCAO en wordt gepresenteerd in een bijeenkomst over CAOvan(N)U op 18 juni 2014 14.15 uur bij het CAOP in Den Haag. Dagblad Trouw noemde de iCAO de CAO van de Toekomst!
Download het whitepaper over de iCAO dat op 5 september 2014 in een mini-seminar wordt besproken.

Berichten

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

CAOpinie© van de week

Wat kosten CAO-onderhandelingen zťlf?

In CAOverzicht komen we regelmatig CAO's tegen waarover zťťr lang is onderhandeld. Deze week vermeldden we er twee, de CAO ANWB en de CAO Bakkers, die al in 2016 geŽxpireerd waren. Beide onderhandelingen namen meer dan een vol jaar in beslag. Gelukkig leidde dat bij beide CAO's uiteindelijk tot een resultaat dat, als de leden er mee instemmen, een nieuwe CAO oplevert. Maar dat is niet altijd het geval. In de horeca, waar men dit najaar weer gaat onderhandelen, met zowel bij werkgevers als bij vakbonden de adem van nieuwe partijen in de nek, lukt het al meer dan drie jaar niet om overeenstemming over de nieuwe CAO te bereiken!

De kosten van zulke langdurige CAO-onderhandelingen kunnen fors oplopen. Afhankelijk van het aantal CAO-partijen kan het aantal deelnemers aan CAO-onderhandelingen oplopen tot 20 of meer! Vermenigvuldig dat eens met 10 of meer vergaderingen, wat in stagnerende onderhandelingen geen uitzondering is en tel daar eens de tijd van voorbereiding en uitwerking bij op en er kunnen getallen met zes of zelfs zeven cijfers verschijnen.

Natuurlijk geldt hier het spreekwoord dat het doel, een nieuwe CAO, het middel, soms landurige onderhandelingen, kan heiligen. Maar het roept ook de vraag op of efficiŽncy, effectiviteit en kostenbeslag van CAO-onderhandelingen wel voldoende aandacht krijgt. Gelukkig zien we in onze advies- en onderhandelingspraktijk ook voorbeelden van CAO's die in twee of drie bijeenkomsten tot stand komen of CAO's met een looptijd van 4 of zelfs 5 jaar, de maximum looptijd van een CAO. Het kŠn dus wel!