Het laatste nieuws op gebied van CAO, arbeidsvoorwaarden en onderhandeling tussen werkgevers, werknemers en vakbonden

Nieuws

BESTEL HET JUBILEUMBOEK 10 JAAR PUZZELEN (zolang de voorraad strekt)

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van HS Arbeidsvoorwaarden verscheen op 22 september 2017 het boek 10 JAAR PUZZELEN. Het boek bevat artikelen, columns en blogs die in de afgelopen tien jaar door Henk Strating zijn geschreven in kranten, vakbladen en web-sites. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Martin Visser, nieuwscoördinator en columnist van De Financiële Telegraaf. Hans Biesheuvel, oprichter van ONL voor Ondernemers, schreef het voorwoord voor het boek. Stuur een e-mail om een exemplaar te ontvangen.

CAO's in een veranderende arbeidsmarkt

CAO's reageren beperkt op veranderingen in de arbeidsmarkt. Dit is één van de conclusies van een studie die HS Arbeidsvoorwaarden heeft gedaan naar het verband tussen de toename van het aantal flexibele arbeidsrelaties en CAO-afspraken in drie sectoren (zorg & welzijn, bouw en grafische sector). We publiceerden ons onderzoek (link) in het wetenschappelijk Tijdschrift voor HRM.

Opvallend onderzoek activiteiten O&O-fonds

Wilco Brinkman heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van activiteiten van het O&O-fonds. De resultaten zijn zeer opvallend: zowel werknemers als werkgevers hebben aantoonbaar baat bij deze activiteiten. Een welkome aanvulling op de discussie over nut en noodzaak van O&O-fondsen!

Henk Strating en Jeroen Pepers presenteren hun boek

Henk Strating schreef samen met Jeroen Pepers 'Werken in en aan verandering'. Het boek mondt uit in het toekomstbeeld van de iCAO en wordt gepresenteerd in een bijeenkomst over CAOvan(N)U op 18 juni 2014 14.15 uur bij het CAOP in Den Haag. Dagblad Trouw noemde de iCAO de CAO van de Toekomst!
Download het whitepaper over de iCAO dat op 5 september 2014 in een mini-seminar wordt besproken.

Berichten

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

18-12-2015

Wij wensen alle klanten en relaties fijne feestdagen en een vernieuwend 2017!

CAOpinie© van de week

Polderpopulisme

Het woord was er uit voordat we er erg in hadden: polderpopulisme. In een gesprek dat we deze week voerden over ontwikkelingen in CAO-land. Zo'n gesprek stemt niet vrolijk. Bij sommige CAO's en Sociaal Fondsen wordt de stekker eruit getrokken. Andere worden nog wel afgesloten, maar niet meer met alle partijen. Soms beginnen onderhandelingen met dreiging van (stakings)acties nog voordat er een woord gewisseld is. Dat sociale partners elkaar op landelijk niveau - SER, Stichting van de Arbeid - weinig te vertellen hebben en nog minder met elkaar tot stand weten te brengen is bekend. We schreven er de afgelopen weken op deze plaats ook over. Maar dat virus lijkt nu ook door te sijpelen naar sommige onderhandelingen over CAO's en Sectorfondsen. Partijen volstaan dan met elkaar hun opvattingen over te brengen. Die worden vervolgens aan de achterbannen voorgelegd, die er van mogen zeggen wat zij er van vinden. Dat bepaalt het vervolg: akkoord of actie, zoals een doorgewinterde vakbondsman het eens uitdrukte.

Natuurlijk gaat het niet overal zo. Een interview met Edwin van Bokhoven, die namens de PO-Raad op 1 februari de onderhandelingen over de CAO Primair Onderwijs startte heeft als kop: "Tijd voor vertrouwen". Dat wekte natuurlijk onze nieuwsgierigheid op. Maar helaas, het artikel zat op de web-site van de PO-Raad 'achter slot'. Voor het geval er een schoolbestuur kennis van zou nemen die nog niet bij de PO-Raad is aangesloten, meldt de toelichting. Jammer en in tegenstelling tot het polderpopulisme een beetje elitair. Want zulke geluiden verdienen het juist om breed uitgemeten te worden, zodat iedereen er kennis van kan nemen.